تغذیه دربیماران قلبی
تغذیه دربیماران قلبی:اگر خواهان سلامتی و تندرستی هستید باید بدانید کدام غذا را بخورید و یا کدام غذا را نخورید.بدون شک تغذیه بیمارقلبی عروقی…
اگر خواهان سلامتی و تندرستی هستید با تغذیه دربیماران قلبی ، باید بدانید کدام غذا را بخورید و یا کدام غذا را نخورید.
بدون شک تغذیه صحیح و پرهیزغذايي، بهترین، سالمترین و ارزانترین راه انتخاب داروی جایگزین میباشد.
.
به گواهی معتبرترین منابع پزشکی، تغذیه صحیح میتواند تا 50% از بروز بیماری دیابت و بیماری کرونر قلبی،
تا 20% از بیماریهای کلیوی ،بعنوان یک عامل موثر در کنار درمان دارویی و بالینی جلوه نماید.
اگر خواهان سلامتی و تندرستی هستید باید بدانید کدام غذا را بخورید و یا کدام غذا را نخورید.
بدون شک تغذیه صحیح و پرهیزغذايي، بهترین، سالمترین و ارزانترین راه انتخاب داروی جایگزین میباشد.
غذا بعنوان داروی معجزه آسا راه حلهای جدیدتری جهت پیشگیری، کنترل و درمان بیماریها ارائه مینماید.
.
.
تغذیه بیماران قلبی عروقی :
.
به گواهی معتبرترین منابع پزشکی، تغذیه صحیح میتواند تا 50% از بروز بیماری دیابت و بیماری کرونر قلبی،
تا 20% از بیماریهای کلیوی ،بعنوان یک عامل موثر در کنار درمان دارویی و بالینی جلوه نماید.
اگر خواهان سلامتی و تندرستی هستید باید بدانید کدام غذا را بخورید و یا کدام غذا را نخورید.
بدون شک تغذیه صحیح و پرهیزغذايي، بهترین، سالمترین و ارزانترین راه انتخاب داروی جایگزین میباشد.
غذا بعنوان داروی معجزه آسا راه حلهای جدیدتری جهت پیشگیری، کنترل و درمان بیماریها ارائه مینماید.
.
دربدن ، مولکولهای مضر اکسیژن بنام اکسیدان ها و دیگری که خوب است در بدن ما آنتی اکسیدان(ضد اکسید کننده) نامیده میشود.
تا کنون دست کم حدود شصت نوع بیماری مزمن به عمل اکسیدان نسبت داده شده است یکی از اثرات اکسیدان گرفتگی
رگهای مهم بدن از جمله رگهای قلبی (آترواسكلروزیس) میباشد.
.
.
البته این کار به قدری کند و بدون درد، به مرور در طی سالهای طولانی انجام میگیرد که انسان آن را احساس نمیکند مگر با ظهور علائم بیماری.
از طرف دیگر آنتی اکسیدانهای مختلفی که بیشتر توسط غذاها وارد بدن میشوند سخت میکوشند در مقابل مولکولهای اکسیژن سرگردان و
مضر (اکسیدان) دفاع نمایند.
اساسا وقتی که تعداد اکسیدانهای مضر بیشتر از تعداد آنتی اکسیدانهای مفید میگردد در این حالت شدت بیماری بیمار افزایش مییابد.
.
چگونه میتوان آنتی اکسیدانهای ضد بیماری رابه دست آورد؟ :
.
هر گاه سراغ سبزی و میوه میروید آنرا که پر رنگ تر و تیره تر است انتخاب کنید.
معمولا هر قدر رنگ تیره تر باشد مواد آنتی اکسیدان آنها بیشتر است همچنین میوهها و سبزیهای تازه آنتی اکسیدان بیشتری دارند.
.
.
بطور کلی اگر غذاها را بصورت ذیل بخورید بیشترین آنتی اکسیدانها را بدست خواهید آورد :
.
- انگور قرمز به جای انگور سبز
- پیاز قرمز یا زرد، به جای پیاز سفید
- کلم، گل کلم، کلم بروکلی بصورت خام یا کمی پخته
- سیر به صورت خام و له شده
- سبزیهای خام و منجمد نشده به جای سبزیهای فريزشده
- روغنهای زیتون تصفیه شده که به روش سرد روغن گیری شده است
- سبزیهای سبز تیره
- گریپ فروت قرمز به جای گریپ فروت سفید
- میوه به صورت کامل به جای آب میوه
- آب میوههای تازه به جای آب میوههای کنسرو شده
- هویج، کدو تنبل و سیب زمینی شیرین که دارای رنگ نارنجی سیر باشد.
.
سرخرگها چگونه گرفته میشوند ونقش تغذیه در جلوگیری از گرفتگی آن :
.
به هنگام تولد، سرخرگها، تمیز و باز و ارتجاعی هستند ولی به زودی در اوایل زندگی فرآیند گرفتگی سرخرگها که آترواسکلروزیس
میباشد آغاز میگردد. لایههای چربی بتدریج داخلی سرخرگها را میپوشاند.
.
بتدریج این لایهها به نوعی صفحه بنام پلاک تبدیل میگردد و همچنین پلاکها یا چربی است که قسمت خالی و باز رگها را بتدریج پر میکند.
.
اگر این پلاکها به اندازهای بزرگ شود که باعث بسته شدن سرخرگها شود خون به عضلات قلب نمیرسد و حمله قلبی یا سکته اتفاق میافتد.
.
تغذیه بیمارقلبی عروقی :
.
مهمترین عامل تعیین کننده نحوه گرفتگی رگها است تغذیه صحیح رگها را باز سالم از انباشته شدن كلسترول و چربی در رگها جلوگیری میکند.
و خون به آسانی در رگها که حالت ارتجاعی دارند جریان مییابد.
.
تغذیه و آنژین صدری :
.
همانطور كه در فصل هاي قبل ذكر شد،علت درد قفسه سینه یا آنژین صدری آن است که سرخرگها خیلی تنگ شده و در نتیجه خون و
اکسیژن به راحتی نمیتوانند از داخل آنها عبور کنند چنین وضعیتی ممکن است مربوط به تنگی موقت رگهای قلب یا بطور معمول
مربوط به آترواسکلروزیس باشد که در آن در سرخرگهای کرونر که خون را به قلب میرسانند تجمع پیدا میکنند.
کنترل رژیم غذایی قدم اول در پیشگیری است. اگر مصرف کلسترول و چربی کاهش یابد لایههای چربی تحلیل رفته و گاهی بطور کامل ناپدید میشوند.
.
نقش روغنها در سلامت قلب و عروق:
.
منابع روغن دريافتي ما دو نوع روغن حيواني ( مثل دنبه و كره ) و روغن نباتي ( مثل روغنهاي مايع گياهي ) است . انتخاب نوع مناسب روغن و
نحوه صحيح مصرف آن در سلامت انسان و پيشگيری از ابتلا به بسياری از بيماريهاي مزمن از جمله بيماريهاي قلبی ، عروقی و سرطان نقش
مهمي را ايفا مي كند. چربيها از نظر شكل ساختاري به دو نوع چربيهاي اشباع وغير اشباع تقسيم مي شوند .
.
.
چربيهاي اشباع ( جامد ) :
.
اين چربيها در دماي حالت جامد هستند .مانند: مارگارين ، كره ، روغن جامد ، پيه و …
روغنهاي نخل و نارگيل هم با وجود اينكه حالت نيمه جامد دارند ولي ميزان چربي اشباع آنها بالا است .
مصرف چربيهاي اشباع خطر بيمارهاي قلبي و عروقي را به شدت افزايش مي دهد .
اين چربيها نه تنها باعث افزايش كلسترول مضر خون ( LDL ) مي شوند بلكه كلسترول مفيد خون (HDL ) را هم پائين مي آورند و
عامل بروز اترو اسكروز و بيماريهاي قلبي عروقي هستند. اينها عامل مهمي در بروز بيماريهاي قلبي عروقي وسرطان مي باشند و بهتر
است از رژيم غذايي حذف شوند. روغنهاي حيواني اگر چه چربي ترانس (چربيهاي بوجود آمده)ندارند ولي به خاطر ماهيت بسيار
اشباع آنها ، بهتر است محدود گردند.
.
.
چربيهاي غير اشباع ( مايع ) :
.
روغن و چربی غير اشباع، چربيهايي هستند كه به روغن حالت مايع مي بخشند مانند: انواع روغنهاي مايع گياهي مثل ذرت ، آفتابگردان ، سويا ، گلرنگ و …
مصرف اين چربيها بر خلاف چربيهاي اشباع خطر بيماريهاي قلبي عروقي را به همراه ندارند و حتي مي توانند براي سلامت قلب و عروق مفيد باشند.
دو نوع مهم اين چربيها ، امگا 3 و امگا 6 هستند .
.
.
چربيهاي امگا 3 : نقش اين چربيها كه در غذاهاي دريائي ( بخصوص ماهي هاي چرب مثل ساردين ، خالي مخالي و قزل آلا ) و نيز در
دانه هاي گياهي و مغزها ( مثل گردو ) يافت مي شوند ، در سلامت قلب و عروق به اثبات رسيده است . علاوه بر اين، اين چربيها
باعث افزايش هوش كودكان و كاهش التهاب دربيماريهاي التهابي(مثل آرتروز)مي شوند.
.
چربيهاي امگا 6 : منابع اين چربيها عبارتند از : انواع روغن مايع مثل ذرت وسويا ، آفتابگردان و …
مصرف اين چربيها باعث كاهش خطر بروز بيماريهاي قلبي و عروقي مي شوند . اين چربي ها با كاهش LDL و
افزايش HDL از ايجاد پلاكهاي آترواسكلروز در عروق جلوگيري كرده و از بروز سكته قلبي پيشگيري مي كنند.
.
انجمن قلب آمریکا به عموم مردم رژیم غذایی با چربی کمتر از 30درصد، که کمتر از 10درصد آن چربی اشباع شده باشد و
كلسترول کمتر از 300ميلي گرم در روز را توصیه میکند.
.
.
اگر فرد دارای سطح بالای LDL یا سطح پایین HDL باشد و یا مبتلا به بیماریهای شریان کرونر( CAD )باشد، انجمن قلب آمریکا رژیم غذایی با چربی کمتر از 30درصد، که مقدار چربی اشباع شده آن کمتر از 7درصدباشد و کلسترول کمتر از 200ميلي گرم در روز را توصیه میکند.
.
اگر رژیم غذایی به تنهایی نتواند سطح کلسترول سرم را به حد نرمال برساند از داروهای کاهش دهنده چربی خون مانند :
.
داروهای کاهش دهنده چربی خون :
.
کلسترامین، کلوفیبرات، لوستاتین، سمواستاتین، آتورواستاتین ، جم فیبروزیل استفاده میشود.
.
عوارض جانبی زیادی در اثر مصرف این داروها ممکن است ایجاد شود، از این داروها برای بیماران در معرض خطر که به رژیم غذایی جواب نمیدهند استفاده میشود رژیم داریی تا حدود 20درصد چربی خون را کاهش میدهد.
اگر کلسترول مضر(LDL ) میزانش بالا یامیزان کلسترول مفید (HDL )کم بوده و نیاز به درمان دارید از غذا درمانی استفاده کنید انتظار نداشته باشید کلیه غذاها بر روی همه افراد یکسان اثر کند چرا که واکنش هر فردی با دیگری در مقابل غذاها متفاوت است همانطور که عکس العمل آنها نسبت به داروهای پایین آورنده کلسترول متفاوت میباشد. بنابراین باید دید کدام غذاها برای شما موثر است توجه داشت باشید که هرگز به یک نوع غذا یا تعداد کمی از تنوع غذایی اکتفا نکنید.
انواع زیادی از غذاها، قابلیت مبارزه با کلسترول را دارند لزومی ندارد از هر غذایی که مناسبتر و موثرتر تشخیص دادید به مقدار فراوانی مصرف نمائید بلکه میزان کمی از آن را استفاده کنید.
.
برای مثال خوردن دو سوم فنجان جو دو سر معادل یک فنجان لوبیا کلسترول را پایین میآورد.
اگر یک حبه سیر را بطول روزانه مصرف شود، اثرات بالقوه شگفت آوری در جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی دارد.
.
برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی :
.
برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی علاوه بر کاهش کلسترول چربی و رعایت رژیم غذایی باید ورزش، کنترل دیابت، هیپرتانسیون، نگه داری وزن در حد ایده آل و ترک سیگار را فراموش نکیند.
.
اگر بیماری قلبی دارید با رعایت رژیم غذایی از بروز حملات قلبی بعدی جلوگیری کنید به یاد داشته باشید طریقه و زمان غذا خورن به میزان کالری غذا، میزان مصرف نمک، کلسترول و چربیهای اشباع شده، محدودیت الکل و کاهش وزن، ترک دخانیات، مصرف صحیح داروها از اهمیت زیادی در جلوگیری از حملات قلبی دارد.
عادات غذایی خود را بررسی کنید و برای نمونه لیست مواد غذایی را که یک روز میخورید بنویسید و عادات غذایی و هر نوع ترجیح غذایی از لحاظ فرهنگی و قومی خود را لیست کنید و فردی که عهده دار خرید مواد غذایی منزل شماست حتما این مطالب را مطالعه نماید.
.
روغن هسته انگور:
.
در اروپا و آمریکا و ایتالیا از هسته انگور روغن می گیرند. که به ایران هم صادر می شود.این روغن برای برخی بیماریها مفید است.این روغن سطح ايمني بدن را بالا مي برد،قدرت بینایی را بهتر مي کند. البته روغن ماهی از آن بهتر است.
.
.
خاصيت اين روغن :
.
- افزايش استحکام در رگ ها که مانع از بروز سکته و بیماریهای قلبی مي شود.
- از عوارضي مثل کبودي بدن ناشي از ضربه يا تصادف ، واريس ، ورم پاها و مشکلات عروق چشم جلوگيري مي کند.
- گردش خون محيطي را بهبود مي بخشد.
- پاسخ هاي آلرژيک بدن را کاهش مي دهد.
- در بیماریهای فلج و دردهای کمر مفید است.
- فرآيند پيري را کند مي کند و پوست را شاداب نگه مي دارد.
.
.
تغذیه دربیماران قلبی عروقی، به یاد داشته باشيد که :
.
1- پرخوری و مصرف غذاهای نفاخ به کار قلب افزوده و امکان بروز دردهای قلبی را افزایش میدهد از خوردن غذاهای خیلی گرم و
خیلی سرد پرهیز نمائید.
2- از خوردن غذاهای زیاد و یا عجله در خوردن غذا بپرهیزید.
3- روزی 5-4 وعده غذا با حجم کم و مساوی میل نمائید.
4- تا دو ساعت بعد از غذا خوردن از فعالیت بدنی خودداری نمائید.
5- مددجویانی که افزایش وزن دارند باید وزن خود را کم کنند.
6- بهتر است در صورت امکان در ساعات معينی از روز خود را وزن کنید و افزایش وزن بیشتر از 5/1-1 کیلوگرم را در مدت
کوتاه به پزشک معالج خود گزارش دهید.
7- رژیم غذایی سرشار از گلوکز و پتاسیم برای بیماران قلبی توصیه میشود.
رژیم غذایی بیماران قلبی بایستی بصورت کم نمک، کم چربی و کم كالری و سرشار از گلوکز و پتاسیم باشد. نیاز روزانه یک فرد بزرگسال به
نمک یک دهم تا شش چایخوری است. مقادیر بیشتر نمک در شرایط آب و هوای گرم و یا در طول شیردهی لازم است.
.
.
- چون اغلب غذاهای کم نمک بی مزه بوده و با ذائقه افراد سازگار نیست توصیه میشود، جهت خوشمزه شدن غذا از ادویهها و ترشيها مثل
آب لیمو و آب غوره استفاده نمائید.
- نمک را بعد از پخته شدن غذا به آن اضافه نمائید تا بامصرف نمک کمتر طعم نمک بیشتر به نظر برسد.
- مصرف لبنیات کم چرب توصیه میشود.
- فرآوردههای لبنی منابع غذایی هم از نظر پروتئین، کلسیم و ویتامین D هستند(کلسترول )
.
گوشت قرمزوتغذیه دربیماران قلبی :
.
- گوشت قرمز حاوی لیپوپروتئین ها با دانستیه پائین یا LDL (كلسترول بد)است، مصرف آن به مقدار کم توصیه میشود
- گوشتهای کم چربی منابع غذایی غنی از پروتئین هستند. آهن آنها بخوبی جذب میشود و منابع خوبی از روی ویتامین Bنیز هستند. لزومی ندارد که گوشتهای قرمز بسیار کم چربی حذف شوند یا بسیار کم مصرف شوند.
- فرآوردههای گوشتی فرآیند شده مانند سوسیس و کالباس غنی از چربیهای اشباع و سدیم هستند بناباراین تا حد امکان باید از مصرف آنها اجتناب شود.
- گوشتهای ارگانی مانند: جگر، قلوه، و مغز نیز حاوی کلسترول زیادی هستند و تا حد امکان سعی شود از مصرف آنها اجتناب شود.
- مرغ و بوقلمون نیز از منابع خوب پروتئین و بسیار کم چرب هستند. برداشتن پوست و لایه چربی زیرین آنها میتواند بطور قابل توجهی
محتوی چربی این مواد غذایی را کاهش دهد.
.
مرغ و بوقلمون را میتوان جایگزین قسمتی از گوشت قرمز بسیار کم چربی کرده ولی آهن این مواد به اندازه گوشت قرمز نمیباشد.
.
مصرف گوشت مرغ و ماکیان بیشتر توصیه میشود.
.
برای افزایش افراد به خوردن غذاهای کم چرب و کم نمک باید از سفره آرایی کمک گرفت.
.
1- گوشت مرغ را به صورت آب پز و کباب آن را با شوید، ترخون خوش طعم كرده و میل کنید.
2- گوشت قرمز را بصورت آب پر و کباب و آن را با مرزنگوش و مریم گلی خوش طعم نمائید و میل کنید.
3- مصرف تخم مرغ به اشکال مختلف باید محدود شود.2تا3 عدد در هفته
4- از مصرف سوپ های آماده بدلیل داشتن نمک زیاد پرهیز شود.
5- ازمصرف زیاد کافئین،قهوه،چای،و نوشابه های حاوی کولا که باعث افزایش ریت قلب می شوند اجتناب نمایید.
6- مصرف چای کم رنگ به مقدار کم اشکال ندارد.
7- مصرف بستی های خامه ای ممنوع می باشد.
8- مصرف شیرینی های خامه ای ممنوع می باشد.
9- از استفاده مواد غذایی پرکالری نظیر شکلات که متابولیسم بدن را بالا میبردو کار قلب را افزایش میدهد خودداری نماید.
.
آجیل مناسب بیماران قلبی عروقی :
.
مغزها مواد غذایی با منشا گیاهی هستند که دارای پوسته بوده، خوراکی هستند و در اصطلاح عامیانه به آن آجیلها میگویند.
درمناطقی که مصرف این گروهها زیاد است ،سطح کلسترول سرم خون و شیوع بیماریهای قلبی عروقی پائین است.
.
مغزها حاوی ترکیبات بیولوژیک و انواع مواد مغذی هستند که میتوان به استرولهای گیاهی، مقادیر زیادی فیبرهای محلول و یا نامحلول، آهن، منیزیوم، روی، پتاسیم و ویتامین E، کروم، مس اشاره نمود.انواع اسیدهای چرب غیر اشباع و پروتئین نیز در مغزها یافت میشوند
.
- آجیلها منبع عمده چربی هستند حدود 80درصد انرژی اغلب آجیلها از چربی تامین میشود. مغز دانهها به هنگام رسیدن، مقدار
زیادی از نشاسته رااز دست داده و به میزان چربی آن اضافه میشود.
مثلا بادام 56 درصد چربی و بادام هندی 48درصد وفندق 64 درصد چربی دارند. چربی آجیلها از نوع تک و غیر اشباع شده میباشد.
- انواع آجیلها غنی از ویتامین E میباشند.
- آجیلها مانند بادام زمینی، بادام هندی منبع غنی روی هستند. کمبود روی باعث تضعیف سیستم ایمنی شده و مصرف آجیل باعث تقویت آن میشود.
- مصرف انواع آجیلها مانند بادام کلسترول خون را کاهش میدهد.
- مصرف بادام زمینی، گردو، فندوق، بادام هندی که حاوی فولات (اسید فولیک) میباشد سبب کاهش خطر بیماریهای قلبی ـ عروقی میگردند.
- آجیلها غنی از اسیدآمینه آرژنین بوده که پیش ساز اکسید نیتریک میباشد و اثراتی در جهت مهار چسبندگی پلاکتها دارد.
- انواع آجیلها مانند بادام، فندق و پسته منابع مفیدی از نظر کلسیم هستند، به ویژه برای افرادی که منابع غذایی کم کلسیم مصرف میکنند.
.
گردو:
.
1- گردو نیز مانند سایر آجیلها منبع خوبی از نظر مس است. که جهت حفظ عملکرد صحیح سیستم ایمنی لازم است گردو منبع خوبی از
ویتامینها بویژه گروه B را دارا میباشد همچنین وجود روی و ویتامین E موجود در گردو برای سلامت پوست بسیار موثر است.
اسید لینولینک موجود در روغن گردو ساختمان پوست را حفظ کرده و پوست را مرطوب و هیدراته نگه میدارد.
2- از آنجا که آجیلها دارای چربی زیادی هستند، خوردن زیاد آن برای کسانیکه نگران چاقی خود هستند، چندان صحیح به نظر
نمیرسد،ولی خوردن 30 الی 60 گرم آجیل در روز با توجه به وزن هر کس میزان مناسبی است.
3- با وجود فواید بی شمار آجیلها، باید به این نکته توجه شود که در صورت مناسب نبودن شرایط نگه داری انواع آجیلها، این مواد غذایی
دچار کپک زدگی شده و به دنبال فعالیت این کپکها سمی تولید می شود که برای سلامتی زیان آور است.
عمدهترین سم تولید شده توسط این کپکها (مایکوتوکسين) است و آلفاتوکسین نوعی مایکوتوکسین میباشد، که برای کبد بسیار
مضر است و میتواند منجر به سرطان کبد گردد.
.
ويتامين ها و مواد معدني مناسب بیمارقلبی عروقی :
.
استفاده از غذاهای کلسیم دار، حاوی ویتامین B,E,C و اسیدنولیک نقش مهمی در جلوگیری از حملات قلبی دارند.
.
ویتامین C :
.
در انواع مرکبات، لیموترش، لوبیا، سویا، توتها، گیوی، آناناس، گوجه فرنگی، جعفری، تره ، کلم موجود است.
.
ویتامین E :
.
در حبوبات، جوانه گندم، روغن گردو، پسته، زیتون، کدو تنبل، هویچ، کاهو، شاهی، کلم ، روغن گنجد، سفیده تخم مرغ موجود است.
.
اسیدفولیک :
در سبزیها و آب پرتقال میتوان یافت.
.
ویتامین B :
در لبنیات کم چرب، ماهی، حبوبات، لوبیا سبز میتوان پیدا نمود.
.
.
منیزیوم :
در مواد غذایی مانند سبزیجات(اسفناج) ،جوانه گندم، کدو، دانه آفتاب گردان، لوبیا خشک، صدف، ماهی قباد و کنجد یافت میشود.
مقدار ناکافی فیزیوم بدن باعث بروز بیماریهای قلبی و بی نظمی ضربان قلب(آریتمی) میشود.
.
سبزیها و میوهها و تغذیه دربیماران قلبی :
.
- کاروتنهای گیاهی و دیگر آنتی اکسیدان های موجود درمیوهها و سبزیجات از تشکیل لخته جلوگیری میکنند.
- استفاده زیاد از سبزیها و میوهها میتوانند احتمال بروز حملههای قلبی و مغزی را به میزان قابل ملاحظهای کاهش دهد(هر چند که
شخص قبلا نیز دچار این حملهها شده باشد).
- پژوهش نشان داده است افرادی که روزانه از غذهایی که بتاکاروتن استفاده مینمایند حملههای قلبی را 22 درصد و سکتههای
مغزی را 40 تا 70 درصد کاهش میدهد.
پس از یک حمله قلبی، بهتر است از یکنوع رژیم گياهخواري استفاده شود.
تغذیهای که حاوی بیشترین مقدار سبزیها و میوهها و غذاهای كم چرب و كم کلسترول است استفاده شود این روش از وارد شدن آسیب
بیشتر به سرخرگها جلوگیری کرده و حتی روند آنرا معکوس میکنند.
- پژوهشگران عقیده دارند که به احتمال زیاد، كاروتن موجود در میوهها و سبزیجات و سایر آنتی اکسیدانها موجود در آنها
باعث میشود كه رگها بدون گرفتگی باقی بمانند. پس میتوان با جراَت متذکر شد :
غذای که از گياهان بدست میآید بی ضرر است.
اگر جزو کسانی هستید که زیاد اهل میوه خوردن نیستند میوه های مختلف را پوست کنده و به صورت
سالاد در آورده و سپس در ساعات مختلف میل نمایید.
.
.
در کاهش کلسترول خون موثر هستند.
مصرف شوید ، هویج ، سیب
.
گلابی بعنوان میوه فشار خون معروف است و در تنظیم میزان فشار خون موثر میباشد.
سویا حاوی یکنوع ماده گیاهی است که کلسترول موجود در خون را کاهش می دهد.
لوبیا ارزانترین، متداولترین، موثرترین و سالمترین ابزار برای کاهش کلسترول میباشد.
.
.
گوجه فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان است و باعث کاهش بیماریهای قلبی میشود .
(در گوجه فرنگی سبز و زرد آنتی اکسیدان موجودنیست.)
.
- میوهها غذایی مناسب برای مغز هستند و باعث تقویت حافظه و کاهش افسردگی میشوند.
- رژیم غذایی پرفیبر نه تنها از یبوست (زورزدن) و سایر ناراحتهای روده کوچک جلوگیری میکند بلکه درکاهش سطح کلسترول و
تری گلسیرید خون موثر است و حملات آنژین صدری(درد قفسه سینه ـ حملههای قلبی) را نیز کاهش میدهد.
- میوهها غذایی مناسب برای مغز هستند و باعث تقویت حافظه و کاهش افسردگی میشوند.
.
پیاز :
.
- مصرف پیاز خام یکی از بهترین راههای افزایش میزان کلسترول خوب (HDL) در خون است. نصف یک پیاز خام و یا آب همان
مقدار پیاز،کلسترول مفید را در بیماران قلبی و یا کسانی که مشکل کلسترول دارند به طور متوسط تا 30 درصد بالا میبرد.
- ترکیب کوئرستین موجود در پیاز اثر آنتی اکسیدان قوی دارد. که از اثرات مفید آن حفاظت قلب و کاهش کلسترول بد و جلوگیری از
تشکیل لخته خون در رگها میباشد.
.
.
سیر و تغذیه دربیماران قلبی عروقی :
.
1- خوردن مرتب سیر از گرفتگی رگها جلوگیری مینماید.
2- میزان کلسترول و فشار خون نیز در بین مصرف کنندگان سیر به میزان 10% پایین میآید.
3- کسانیکه سیر مصرف میکنند، کمتر دچار حمله هاي آنژین صدری و درد قفسه سینه میشوند.
4- مصرف مداوم به سیر در دراز مدت، هم تعدادی از پلاکهای سرخرگها را از بین میبرد و هم از زیان وارده در آینده جلوگیری میکند.
5- سیر پخته و خام به یک اندازه در جلوگیری ومعالجه بیماریهای قلبی موثر است.
6- سیر حداقل 15 نوع آنتی اکسیدان دارد و به همین دلیل اثر مواد آسیب رسان به رگها را خنثی میکنند.
7- مصرف سیر درد مفاصل را به میزان زیادی کاهش میدهد.
8- مصرف سیر به کاهش فشار خون کمک میکند.
.
انواع سیب وکلسترول:
.
سیـبهـا و سایر غذاهای که دارای پكتین هستند کلسترول بد را پایین میآورند (پکتین یکنوع فيبر قابل حل میباشد) پکتین در کاهش قند خون در
بیماران دیابتی نیز نقش دارد.
- اثرات مفید میوه مرکب نه تنها بدلیل وجود ویتامینها، املاح، فیبر بلکه بدلیل حضور انواع آنتی اکسیدانهای آن میباشد.
این میوه در تمام سال قابل دسترسی است ولی پاییز بهترین فصل برای خرید آن است. سـیب را میتوان بیش از 14 روز در یخچال نگهداری کرد.
- مطالعات نشان می دهند غذاهایی با کوئرستین زیاد مانند سیب موجب بهبود فعالیت آنتی اکسیدان خون در جهت کاهش
کلسترول بد (LDL) میشود.
- احتمال بیماریهای قلبی و عروقی و حمله مغزی کم شده و این اثرات به خواص آنتی اسکروتیک (ضد سخت شدن
دیواره رگها تصلب شرایین) وآنتی ترومبولیک(جلوگیری از تشکیل لخته خون) کوئرستین در سیب نسبت داده میشود.
- آرامبخش بوده و خاصیت ضد سرطان نیز دارد.
- خوردن سیب و حتی بوئیدن آن سبب کاهش فشار خون میشود.
- فلورتین ترکیب دیگر موجود در سیب است که اثر تب بر و ضد باکتری دارد.
- افرادی که بیشتر سیب میخورند کمتر به سرماخوردگی و عفونتهای تنفسی فوقانی مبتلا میشوند.
- سرکه سیب باعث افزایش توانایی و قدرت اعصاب، کاهش تکثیر باکتری در روده، بهبوده سریع زخم، تقویت سیستم
ایمنی شده و نشاط آور بوده و به تعویق انداختن روند پیری را به همرا دارد.
.
انگور:
انگور در پاکسازی و تقویت بدن نقش دارد.
.
1- یک خوشه ي کوچک انگور تامین کننده ویتامینها، املاح ومنبع غنی از آنتی اکسیدانها میباشد.
2- مصرف منظم چند بار در هفته سبب کاهش خطر سرطان ناشی از آلودگیهای محیطی، دود تنباکو و گوشتهای کباب شده مي شود.
3- انگور بدلیل غنی بودن در پتاسیم میتواند فشار خون را کاهش دهد.
4- زودانزول آنتی اکسیدان طبیعی موجود در انگور است که سبب کاهش چسبندگی پلاکتهای خون جلوگیری از تشکیل لخته خون، می شود و
رگهای خونی قابل انعطاف و باز میشوند. در بین انگور، انواع سیاه آن از نظر این ترکیب غنیتر میباشد.
.
.
موز:
حاوی آنتی اکسیدان بوده و باعث جلوگری از تشکیل لخته خون میشود از یبوست جلوگیری کرده موز دارای پتاسیم بالا میباشد .
موز آرامش بخش وتقویت کننده قلب می باشدهچنین در درمان افسردگی بسیار مناسب است.اما در مصرف آن نباید زیاده روی کرد چون
باعث نفخ میشود.موز را نباید به عنوان صبحانه میل کرد بایستی به عنوان دسر میل شود.همچنین در درمان زخم روده ویبوست موثر است
نحوه مصرف به این صورت است که بایستی یک عدد موز ویک قاشق عسل را با یک لیوان شیر مخلوط کرده ومیل شود.
.
-
انار میوه قلب ، موز ميوه قلب
.
هویج :
باعث کاهش کلسترول بد(LDL) و افزایش کلسترول مفید (HDL) میشود.
.
هويج ميتواند كلسترول خون را كاهش دهد. علاوه بر آن نوشيدن يك ليوان آب هويج، سبب كاهش سميت و كاهش اثر كلسترول بد خون در
انسداد شريانها ميشود.
همچنين، هويج در صورتي كه قبل از غذا ميل شود، موجب كاهش اشتها شده و در رژيمهاي لاغري كاربرد دارد.
لازم به ذكر است، مهمترين مصارف درماني هويج عبارتند از درمان اسهال، ضعف بينايي، كاهنده چربي مضر خون، درمان سوختگي،
دفع سنگ كليه، تقويت رشد بدن و تقويت عمومي بدن در دوران نقاهت بيماريها ميباشد.
.
زيتون ، تغذیه دربیماران قلبی :
.
.
ویتامینE، آنتی اكسیدان مهم چربی قابل حل در بدن میباشد كه مستقیماً رادیكالهای آزاد در نقاط پر از چربی بدن را خنثی میكند.
در تركیبات، چربیهای غیرقابل اشباع و ثابت و ویتامین E فرآیندهای سلولی مانند تولید انرژی را ایمن میسازند.
.
خواص درمانی زیتون :
.
- محافظت در برابر بیماریهای قلبی
- به سلامت معده و روده كمك میكند
- اثرات ضدالتهابی مفید
.
نبایدها در رژیم غذایی بیمارقلبی عروقی :
.
1- از مصرف سبزیهای کنسرو شده در آب نمک، زیتون شور، چیپس ، پفک و آجیل شور پرهیز شود.
2- مصرف سوسیس، کالباس، کنسرو وگوشت، برگرها، ناگت، ماهی دودي ممنوع میباشد.
3- از مصرف زیاد کافئین، قهوه، چای، نوشابهای حاوی کولا که باعث افزایش ضربان قلب میشود باید اجتناب کرد.
4- بسیاري از داروها، مثل شربتهای ضد سرفه، خواب آور دارای مقدار قابل ملاحظهای سديم هستند و بدون تجویز پزشک معالج باید از
مصرف آنها خودداری شود.
5- استفاده ازمواد غذایی پرکالری نظیر شکلات که متابولیسم بدن را بالا میبرند و کار قلب را زیاد می کنند باید خودداری شود.
6- خمیر دندان نیز حاوی مقدار زیادی سدیم است هنگام مسواک زدن از آب فراوان استفاده شود.
.
تغذیه دربیماران قلبی برای رفع یبوست باید:
.
- مصرف کیوی با پوست
- مصرف سبوس برنج
- مصرف رژیم غذایی پرفیبر در نظر گرفته شود.
.
ماهی :
حضرت رسول(ص) میفرمایند: مصرف ماهی تازه بدن را پاکسازی میکند.
.
.
1- ماهی داروی جهانی قلب میباشد. انواع مختلفی ماهی بویژه ماهیهای چرب سرشار از اسیدهای چرب از نوع امگا 3 میباشند.
ماهی چرب مانند آزاد، قباد، شاه ماهی، خالی مخالي و ساردین میباشند.
2- ماهی به صورت تازه، منجمد یا کنسرو شده (بدون آب نمک) تفاوتی ندارد.
3- ماهی را با برگ بو، شوید، ادویه و مرکبات و سایر سبزیها معطر کنید و بصورت آب پز و کبابی استفاده کنید.
4- احتمالا مهمترین عامل شفا دهنده غذاهای دریایی، چربی مخصوص موجود در آنها است. از آترواسکلروزیس جلوگیری میکند و
سطح تری گلیسیرید را پایین میآورد و (HDL) کلسترول خواب را بالا میبرد.
5- کسانی که از غذاهای دریایی، زیاد استفاده میکنند کمتر دچار بیماریهای قلبی میشوند.
6- خوردن 30 گرم ماهی در روز و یا دو وعده غذای ماهی در هفته احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را بین یک سوم تا نصف کاهش می دهد
7- در صورتی که نمیتوانید ماهی بخورید از کپسول روغن ماهی استفاده نمائید.
.
روغن ماهی از راههای زیر با بیماریهای قلبی مبارزه میکند:
.
- از گرفته شدن رگها جلوگیری میکند.
- انقباض رگهای خونی را کاهش داده و جریان خون را افزایش میدهد.
- عامل لخته شدن در رگها را پايين مي آورد.
- حل شدن لخته در رگها را افزايش مي دهد.
- میزان تری گلیسیرید راکاهش میدهد.
- کلسترول خوب( HDL )را افزایش میدهد.
- فشار خون را کاهش میدهد.
.
تغذیه دربیماران قلبی وفواید دیگر ماهی :
.
1- ماهیهای چرب، منبع خوبی از نظر ویتامین D ، Ca و فسفر هستند که وجود همه این مواد مغذی جهت استحکام استخوانها ضروری میباشد.
ماهی نیز مانند سایر گوشتها حاوی آهن هم است و در رفع کم خونی موثر است.
2- مصرف ماهیهای چرب در مبتلایان به آرتریت روماتوئید باعث فروکش کردن درد آنها میشود.
3- ماهی و روغنهای ماهی سبب افزایش ظرفیت ذهنی شده و ملایم آلزیمر را تخفیف میدهند ماهی نشاط آور است.
4- توجه شود گران بودن قیمت یک نوع ماهی نشانه ارزش غذایی بالای آن نمی باشد.
مرکزآموزشی پژوهشی درمانی قائم(عج)
بخش NICU
کمیته اموزش سلامت
.
8نکته طلایی وغذای مهم برای سلامتی قلب
.
بهترین ورزش برای بیماران قلبی عروقی
.